Победници наградног конкурса ”Они су хероји” 2020. године

Жељана Радојичић Лукић

Жељана Радојичић Лукић, учитељица из Србије која је ушла у избор од 50 најбољих наставника из целог света, и учитељски амбасадор-учитељ Варки фондације и "Global Teacher Award", показала је и током пандемије зашто је једна од званично најбољих наставника света.

Она је, истог оног тренутка када је проглашено ванредно стање, оформила Фејсбук групу "Наставничка мрежа током пандемије" и на тај начин умрежила наставнике целог региона западног Балкана. Пошло јој је за руком да током само 24 часа окупи 40 администратора за ту групу, од којих су већина најбољи наставници простора бивше Југославије.

Жељанин циљ је био да умрежи наставнике региона, да их охрабри да једни другима буду подршка. Циљ је остварен тако што су, умрежавајући алтруисте наставничке професије, креирали највећу базу дигиталних образовних материјала по принципу: "Узми шта ти треба, подели оно што имаш"! Већ након три недеље након формирања, група је умрежила преко 27000 наставника Западног Балкана који су несебично поделили више од 3000 дигиталних образовних материјала са свим наставницима региона.

"Жељанина група ентузијаста", како је препознају у јавности, убрзо је постала сервис наставника западног Балкана. Група је истовремено постала и учионица, зборница, библиотека, позориште, биоскоп. Неретко је група бивала и исповедаоница, па је Жељана промишљала и како да пруже психолошку потребу једни другима и како да здрави сачекају нову школску годину. Са тимом, окупљеним око заједнице ЕдуБалкан, покренула је и акцију "Балканска зборница", јединствену видео конференцију преко Зум платформе. У овој необичној и веселој зборници, наставници региона имају прилику да, на тему

Број гласова: 31096

Александра Станковић, Мионица

0
Гласова
373
Прегледа
1 година
од објављивања

Гласање на овом конкурсу је завршено.