КОМЕ БИСТЕ РЕКЛИ БРАВО И ХВАЛА ЗА СОЛИДАРНОСТ, ХРАБРОСТ И ПОДРШКУ?

Покажи свима ко је твој Херој!

Ово је прилика да заједно поделимо приче о људима из свакодневног живота, о људима за које нисмо чули никада пре, а који својим делима много доприносе заједници у којој живе и стварају.

Ово су приче о херојима – њиховим малим и великим пoбедама. Приче које трају.

Номиновани хероји 2024:

Дејана Стошић

Врање

Зашто је ова особа херој/хероина

Дејана Декси Стошић је млада, истакнута и препознатљива активисткиња која се залаже за родну равноправност, бори против насиља над женама, и доприноси својим ангажовањем изградњи мира на Балкану. Бритким умом и јасним порукама гласно исказује потребе за променама у законским и друштвеним контекстима који се тичу унапређења положаја жена, ЛГБТ+ особа и борбе против насиља над њима. Кроз своје објаве на друштвеним мрежама, као и гостовања у медијима, видео порукама, охрабрује и мотивише младе људе да се залажу за промене и унапређења својих заједница.

Шта је посебно у његовом/њеном раду? Какав је његов/њен утицај на заједницу?

Покренула акцију - Одбрана студентске клинике, помогла је у креирању мапе препорука за докторе специјалисте за жене и квир особе - иницирала кампању #нисампријавила у коју се укључило преко 21.000 жена - формирала вибер групу преко које се деле информације о радионицама, тренинзима, едукацијама за младе. Група има око 340 чланова - учествовала у прекречењу графита који позива на рат на Косову - једна од суоснивачица СОС кутка за девојке из Врања, који се бави превенцијом родно заснованог насиља и промоцијом родне равноправности - одржала преко 200 радионица и 30 тренинга за тренере на тему родне равноправности, peace-buildinga, родно заснованог насиља, добитница је награде Аmnesty International и Високог комесаријата УН-а за људска права за најинспиративнију едукаторку о људским правима. Предлагач: Милена Велојић, Београд

425
Гласова
2,137
Прегледа
1 Month
од објављивања