КОМЕ БИСТЕ РЕКЛИ БРАВО И ХВАЛА ЗА СОЛИДАРНОСТ, ХРАБРОСТ И ПОДРШКУ?

Покажи свима ко је твој Херој!

Ово је прилика да заједно поделимо приче о људима из свакодневног живота, о људима за које нисмо чули никада пре, а који својим делима много доприносе заједници у којој живе и стварају.

Ово су приче о херојима – њиховим малим и великим пoбедама. Приче које трају.

Номиновани хероји 2024:

Светлана Цвијановић

Сремска Митровица

Зашто је ова особа херој/хероина

Светлана је 15 година била лекар школског диспанзера, а последњих годину дана је лекар Хитне помоћи Сремска Митровица. Њено радно време се не завршава са сменом. Она ради 24/7. Изузетна посвећеност пацијентима у било које доба дана или ноћи, увек спремна да да савет, топлу реч, да утеши. Осим тога, годинама се бави хуманитарним радом. Слободно време (којег је врло мало), посвећује писању прича које су веома читане и награђиване. Мајка је троје деце.

Шта је посебно у његовом/њеном раду? Какав је његов/њен утицај на заједницу?

Она је посебна зато што се својим пацијентима малим и "великим" посвећује до краја. У стању је да ноћима пише имејлове како би нашла одговарајућу клинику, било где у свету. Цео град је зове "наша најбоља др Цеца", не само због њене стручности, већ због емпатије и због тога што не прави разлику међу људима. За њу су сви исти, без обзира на националност, сталеж... Пуно ради са маргинализованим групама, као што су Роми. Бори се за њихова права и едукује их како да им буде боље пратећи конкурсе за мањине. Ипак највише се истиче у хуманитарном раду. Први пут је подигла град кад је деветогодишња девојчица оболела од тешког облика карцинома. Борила се за њу 17 месеци, стигла до најбољих клиника у свету, али је девојчица нажалост, преминула док је њена докторка лежала поред ње. Након тога је написала циклус прича посвећених овом анђелу. Скоро је видела апел једне мајке која тражи помоћ за ћерку оболелу од карцинома дојке и мајку петоро деце. Није могла да верује да нико није реаговао на апел, написала је објаву и у дану је било преко 4.000 дељења. Млада мајка није из нашег града, али се подигла и Сремска Митровица и сакупила велике количине хуманитарне помоћи. Дан после објаве се јавила мајка Кристина и рекла да је за један дан променила живот целе њене породице. Укључила се цела Србија и хуманитарне организације које годину дана нису чуле за њу. На сталној је вези са Фондацијом Родољубље, која је решила да обезбеди дом овој седмочланој породици. Отишла је и да је посети и са другарицом однела хуманитарну помоћ коју су донирали грађани нàшег града. Редовно ради хуманитарне лицитације за наше суграђане, посебно децу. Такође пише и за страницу “Лични став”, где покушава да се избори за нарушени систем вредности. Мајка, борац, и пре свега велики емпата. Успела је да одржи обећање и свом покојном другу, и колико је у њеној моћи помаже његовој удовици и њихово четворо деце. У ствари, помаже где год стигне. У својој 47-ој години, има енергију као да има 27. Спава по четири сата, да не губи време. Води се паролом - Битно је бити Човек. Предлагач: Милица Крстић, Сремска Митровица

140
Гласова
1,221
Прегледа
26 Days
од објављивања